Članki

Matične celice - sodobno zdravilo

Kaj so matične celice?

Matične celice so celice, ki so se sposobne razviti v različne telesne celice. So v številnih tkivih kot nekakšna rezerva, ki jo telo izkoristi po potrebi za nadomestitev odmrlih ali poškodovanih celic. Matične celice na mestu poškodbe ali obolenja ustvarijo okolje, ki s telesu lastnimi mehanizmi spodbuja ozdravitev. Pri zdravljenju z matičnimi celicami izkoristimo te naravne popravljalne mehanizme. Matične celice se lahko razvijejo v različne telesne celice, zato je potencial njihove uporabe praktično neomejen.

Katera obolenja zdravimo z matičnimi celicami?

Matične celice uporabljamo za zdravljenje različnih sklepnih obolenj, kot so artritisi, osteoartritisi, poškodbe kit in vezi ter poškodbe hrustanca. Matične celice uporabljamo kot protibolečinsko terapijo oz. podporno terapijo pri displaziji kolkov, po operaciji križnih vezi in pri zlomih kosti.

Potek zdravljenja

Klinični potek zdravljenja je dokaj preprost in za žival prijazen. Vaš štirinožni prijatelj mora veterinarja obiskati le dvakrat. Odvzem vzorca maščobnega tkiva: veterinar živali odvzame košček maščobnega tkiva, običajno z območja hrbta. Priprava matičnih celic: Iz odvzetega vzorca maščobe v laboratoriju izoliramo in namnožimo matične celice, kar običajno traja 10 – 14 dni. Injiciranje matičnih celic: Veterinar vbrizga matične celice neposredno v obolelo mesto. Matične celice nato na mestu poškodbe sprožijo celjenje obolelega sklepa/tkiva.

Uspeh zdravljenja

Akutna obolenja: V 3 – 4 mesecih po zdravljenju se pri večini živali pokaže izboljšanje v živahnosti živali, veselju do igre in želji po sprehodih. Popolno okrevanje je običajno vidno 6 – 12 mesecev po zdravljenju. Kronična obolenja: Pri kroničnih obolenjih z matičnimi celicami dosežemo odpravo kronične bolečine ali vsaj zmanjšanje obsega protibolečinske terapije. Okrevanje je v tem primeru večkrat manj izrazito kot pri akutnih obolenjih, a še vedno očitno.