Delovni čas:
pon-pet 8-12 in 14-19
sob 8-13
24-urno dežurstvo

VETERINARSKA KLINIKA PESNICA

MI SKRBIMO ZA VAŠE ŽIVALI!

Unser Team

Arbeitsplan in der Klinik


Vormittags
Nacmittags
Montag
19.06.2023
​Carolin Trojner ​Carolin Trojner
Dienstag
20.06.2023
Carolin Trojner / Tanja Daić
​​ ​​​ ​Gašper Trojner  ​
Mittwoch
21.06.2023
​Carolin Trojner
Gašper Trojner / Tanja Daić
Donerstag
22.06.2023
​Carolin Trojner
Carolin Trojner / Tomaž Šumenjak
Freitag
23.06.2023
​Tanja Daić
​​​Gašper Trojner ​ ​
Samstag
24.06.2023
​​Gašper Trojner ​ ​

Wo sind wir?

ADRESSE

Pesnica pri Mariboru 21a,
2211 Pesnica pri Mariboru

TELEFON

02/654 91 30

E-mail

klinika.veterinarska@mzvet.si

Kontaktformular

Wir werden auf Ihre Frage beantworten, aber bitte verstehen Sie uns, das es manchmal auch ein Paar Tage dauern kann!

Thank you! Your message has been sent.
Unable to send your message. Please fix errors then try again.

Wo sind wir:

UNTERNEHMEN

​Veterinarsko ambula​nto Pesnica sta leta 1997 ustanovila Zvonko Trojner in Marijan Lušicky kot prvo zasebno veterinarsko ambulanto za velike in male živali s koncesijo na širšem mariborskem območju. Ambulanta se je hitro razvijala in rastla, tako smo v letu 2006 izpolnili pogoje Veterinarske zbornice Slovenije za pridobitev naziva Veterinarska klinika.
Sledimo trendom razvoja veterinarske medicine, se stalno izpolnjujemo ter stremimo, da vam ponudimo storitve na najvišjem strokovnem nivoju.
Leta 2018 je prišlo do zamenjave vodstva in od takrat kliniko vodi Gašper T​rojner, ki je v letu 2022 postal tudi njen lastnik.

  • MZ Vet d.o.o.
  • Pesnica pri Mariboru 21a
  • 2211 Pesnica pri Mariboru
  • MŠ: 5948312
  • ID za DDV: SI 620 44 613
  •  TRR pri NKBM: 04515-0000543805

​ Wir kümmern uns um alle Probleme von Ihren tierischen Beigleitern.

Für alle Eingriffe vorher telefonisch anmelden:
02/6549130

Wiederkäuer

Schweine

Pferde

​Na vašem domu:

- odkrivamo in zdravimo bolezni,

- operiramo (carski rezi, dislokacije siriščnika, tujki, kastracije – v vašem hlevu),

- izvajamo preventivne posege  (korekcija parkljev, odvzemi krvi, mleka in blata za laboratorijske preiskave, zatiranje parazitov, preventivna cepljenja),

- osemenjujemo krave in zdravimo reprodukcijske težave tudi s pomočjo ultrazvočne diagnostike,

- označevanje (številčenje in mikročipiranje),

- spremljanje zdravstvenega stanja črede, prehransko svetovanje....

Za vse posege se je potrebno naročiti na telef​on:
           02/6549130              

DERATISATION

DESINFECTION

DESINSECTION

Deratizacija - zatiranje glodavcev,
Dezinsekcija
- zatiranje insektov,
Dezinfekcija
- razkuževanje,
so del naše dejavnosti, tesno povezane z zagotavljanjem zdravega in varnega okolja za ljudi in živali. Za zatiranje glodavcev (miši, podgane), raznega mrčesa (ščurki, stenice, muhe, ose, komarji...) in razkuževanje prostorov in vozil imamo verifikacijo Ministrstva za zdravje in Ministrstva za kmetijstvo, tako da lahko to opravljamo v obratih mesno predelovalne in mlekarske industrije, gostinskih in trgovskih lokalih, na kmetijah, v poslovnih in stanovanjskih objektih ( v šolah, vrtcih, kleteh, skladiščih, idr. ).

Razkužujemo tudi dewar posode za shranjevanje govejega semena v tekočem dušiku, za kar izdamo tudi potrdilo. Rejci, ki sami umetno osemenjujejo govedo, morajo svoje dewar posode za shranjevanje semena razkužiti 1x letno.

V naši trgovini pa ponujamo pripomočke kot so vabne postaje za varno nastavljanje strupov, živolovke za male glodavce, lepilne plošče za glodavce in insekte, feromonske vabe za različne insekte ter strupe za zatiranje škodljivcev za neprofesionalno uporabo ter tudi sredstva za odganjanje neželjenih gostov, kot so kune, golobi in ​voluharji.

Sklenjene pogodbe in opredeljeni načini dela v celoti zadostijo pogojem sistema HACCP in nadzora inšpekcijskih služb.

Kontaktna številka: 02/654 91 30

Gašper Trojner
dr.vet.med.

- diplomiral na Veterinarski fakulteti v Ljubljani

- od leta 2006 zaposlen v MZ Vet d.o.o

- onkologija, ortopedija, kirurgija

​Carolin Trojner
mag.med.vet.

​- diplomirala na Veterinarski fakulteti na Dunaju

- od leta 2012 zaposlena v MZ Vet d.o.o

- interna medicina

Tanja Daić
dr.vet.med.

​- diplomirala na Veterinarski fakulteti v Ljubljani 

- od leta 2019 zaposlena v MZ Vet d.o.o.

- DDD služba

Marko Velnar
dr.vet.med.

- diplomiral na Veterinarski fakulteti v Ljubljani 

- od leta 2019 zaposlen v MZ Vet d.o.o.

- zdravstveno varstvo prežvekovalcev

Tomaž Šumenjak
dr.vet.med.

- diplomiral na Veterinarski fakulteti v Ljubljani 

- od leta 2022 zaposlen v MZ Vet d.o.o.


Ana Kikl
dipl.biosist.ing.

- diplomirala na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede

- od leta 2021 zaposlena v MZ Vet d.o.o

Blanka Šamec-računovodkinja
Dragica Bencek-čistilka

Ortopedija

Zlomljena noga psa ali mačke je resna težava, ki pa jo lahko učinkovito zdravimo, navadno z operacijo. Tudi strgane kolenske križne vezi, najpogostejše ortopedsko obolenje psov, največkrat zdravimo kirurško, z operacijo po metodi TPLO, ki je trenutno verjetno najboljša metoda, ki jo poznamo. 
Ortopedske težave psov in mačk so pogost zdravstveni problem. V grobem jih lahko delimo na  podedovane, kot sta npr. kolčna in komolčna displazija, tiste ,ki so posledica poškodb ter degenerativne, ki se pojavijo s starostjo. Pri dednih obolenjih se veterinarji trudimo, da bi jih izkoreninili, zato so za pridobitev vzrejnega dovoljenja pasemskih živali z rodovnikom potrebna rentgenska slikanja. Kaj vse je potrebo slikati, pa je odvisno od pasme, vedno so kolki, velikokrat pa tudi še komolci, lahko pa tudi še kakšen drug del okostja. Najpopularnejše pasme so navadno tiste, ki imajo največ težav zaradi parjenja neprimernih oziroma bolanih živali, velikokrat brez rodovnika. Stroka se proti temu sicer bori z ozaveščanjem in informiranjem ljudi, žal pa je navadno cena tista, ki je seveda za nepregledane živali nižja, ki vzpodbudi nakup. Prvi znaki ortopedskih težav so šepanje, zmanjšana želja po gibanju, živali se ne želijo več igrati oz. se hitreje utrudijo in več počivajo. Ko se s tako živaljo nato oglasijo pri veterinarju z ortopedskim pregledom živali ugotovimo od kod težava izvira, nato pa z rentegenom ali drugimi napravami za slikovno diagnostiko ugotovimo, kaj se dogaja. Včasih je potrebno odvzeti tudi vzorec sklepne tekočine, da ugotovimo vrsto vnetja ali je infekcijsko ali je vzrok kaj druga. Dolgotrajna šepanja lahko privedejo do veliko kroničnih sprememb v sklepih, kar močno oteži uspešno zdravljenje, zato lastniki psov ne smejo predolgo odlašati z obiskom veterinarja. Ortopedska obolenja zdravimo na več različnih načinov, lahko kirurško, z operacijo, kar je navadno zelo uspešno, vendar skušamo prej izčrpati vse manj invazivne metode, kot so fizioterapija oz. zdravljenje z zdravili, kjer poskušamo doseči polno funkcijo prizadetega dela.

Kirurgija

​V naši kliniki delimo kirurške posege na tri različne sklope. Ločimo mehko kirurgijo-kjer operiramo mehka tkiva, trdo kirurgijo-operacije zlomov kosti ter poškodbe vezi in druge motnje gibalnega aparata. Tretji sklop pa je onkološka kirurgija za zdravljenje tumorskih obolenj. V mehko kirurgijo, poleg rutinskih posegov, kot so sterilizacije in kastracije ter nujnih – obdelave vseh vrst ran, zasuk želodca, carski rezi..., spadajo še vsi ostali kirurški posegi v trebušni in prsni votlini.
Operacije zlomov in ortopedskih obolenj uvrščamo v sklop trde kirurgije. Najpogostejša ortopedska nezgoda so strgane kolenske križne vezi, ki jih operiramo na več različnih načinov, odvisno, metoda TPLO je trenutno najbolj napredna, omogoča hitro rehabilitacijo in odlične pooperativne rezultate. Operiramo pa tudi vse vrste zlomov kosti, ki so največkrat posledica avtomobilskih nezgod in padcev. Poseben mesto zaseda onkološka in rekonstruktivna kirurgija, ki zahtevata drugačen pristop in poglobljena znanja tako kirurgije kot onkologije, saj pravilna odstranitev tumorja je tista, ki odloča, če bo žival rak premagala ali ne, kajti le če vemo za kakšno vrsto tumorja gre, ga lahko tudi pravilno pozdravimo.

Kardiologija

Bolezni srca so pogost spremljevalec v življenju naših ljubljenčkov.
Pojavijo se lahko že v otroštvu, največkrat kot posledice prirojenih napak srca ali pa z naraščajočo starostjo.
Zgodnja diagnoza in pravilna ter pravočasna terapija ter redno spremljanje živali, so nujni za uspešnost v boju z odpovedovanjem srca. Najnovejša tehnologija nam omogočica izvajanje EKG, ultrazvočnih in rentgenskih preiskav srca, ki nam pomagajo k cilju - kvalitetno življenje.

Onkologija

Onkologija je veda o novotvorbah- tumorjih. Tumor ali oteklina, je izraz, ki se v medicini uporablja za opisovanje tvorb. Rak pa je bolezen, pri kateri prihaja do nastanka novotvorb. Ločimo nenevarne - benigne tumorje in nevarne oz. maligne tumorje.
Sam nastanek tumorja povzročijo t.i. onkogeni- spremenjeni geni, ki imajo sposobnost, da vplivajo na celice tako, da nastanejo tumorske celice, ki izzovejo rast tumorja. Vzroki za nastanek onkogenov in tako tumorjev so zelo različni, lahko so to virusi, paraziti, kemikalije, fizikalni karcinogeni... So pa določene živali tudi genetsko bolj podvržene določenim tipom tumorjev.
Pojavnost tumorjev pri pseh in mačkah je podobna kot pri ljudeh, kar pomeni okoli 200-300 živali z rakom na 100000 živali. V okolju, kjer je pojavnost tumorjev pri živalih zelo visoka, je lahko to znamenje nezdravega - onesnaženega okolja, kot posledica pretirane uporabe insekticidov, herbicidov... Na srečo so povzročitelji tumorjev pri malih živalih samo podobni povzročiteljem onkoloških bolezni pri ljudeh in se ne prenašajo na ljudi.
Rak oziroma tumor lahko škoduje organizmu na dva različna načina. Prvi je neposredni učinek, kot je infiltrativna rast, to je vraščanje v organe kar vodi v izgubo normalne funkcije organa ali pa obstrukcije organov in metastaziranje (razsejanje) po telesu. Drugi način pa je posredni, kjer prihaja do škodljivih učinkov zaradi produkcije različnih snovi v tumorjih, ki s svojim delovanjem škodujejo organizmu. Še en posredni način delovanja tumorja pa je t.i. paraneoplastični sindrom, kar razumemo kot spremembe v organizmu, ki se kažejo kot hudo hujšanje, vročina, živčne motnje, kožne spremembe, slabokrvnost, hiperkalcemija....
Principi terapije živalskih pacientov s tumorji so malce drugačni, kot način kako zdravijo ljudi. Človeka se poskuša vedno popolnoma ozdraviti, ne glede na stranske učinke, pri malih živalih pa je vedno primarnega pomena  kakovost življenja živali med in po terapiji, kajti nedopustno bi bilo s terapijo povzročati njihovo trpljenje, saj tako žival ne more razumeti, zakaj se slabo počuti po aplikaciji kemoterapevtikov, kar pomeni tudi, da so koncentracije zdravil, uporabljene za živali, precej manjše kot tiste za ljudi in na ta način so veliko manjši tudi njihovi stranski učinki.
Pacient, ki pride k nam s težavami- včasih so tumorji vidni, velikokrat pa našim očem zakriti, je najprej klinično pregledan (to je osnovni pregled življenjskih funkcij, bezgavk, sluznic). Če novotvorba na zunaj ni vidna, obstaja pa sum, da jo pacient ima, se jo išče s pomočjo slikovnih diagnostičnih aparatov (pri nas uporabljamo ultrazvok in rentgen). Rentgen nam služi za celosten pregled organov pacienta in za natančne slike kostni ali za iskanje metastaz. Ultrazvok pa uporabljamo za natančne preglede posamičnih organov, tako v trebušni kot v prsni votlini. Za popolnejšo sliko o dogajanjih v telesu, o morebitnih prikritih bolezenskih stanjih, naredimo še krvne preiskave. Po postavljenem sumu, je potrebno sum potrditi, kar naredimo z odvzemom vzorca iz spremenjenega tkiva. Navadno uporabimo tankoigelno biopsijo, s katero dobimo celični vzorec, za bolj natančno diagnozo in v primeru dvomljivih rezultatov pa odvzamemo še histološki - tkivni vzorec. Na podlagi mikroskopskih preiskav celičnega vzorca ugotovimo tip tumorja in od tipa tumorja so odvisne naše terapevtske možnosti. Nato skupaj z lastnikom pretehtamo možnosti terapije in skupaj izberemo najboljšo možno rešitev.
Imamo 3 glavne načine terapije; to so kirurška terapija, kemoterapija in obsevanje. Pri kirurški terapiji ločimo kurativno, kar pomeni, da z odstranitvijo tumorja želimo doseči tudi ozdravljenje pacienta, paliativno, s katero lajšamo simptome ter preventivno, npr. s kastracijo oz. sterilizacijo preprečimo nastanek tumorja na testisih oz. jajčnikih ali maternici. Kemoterapija se lahko uporablja sistemsko ali lokalno, deli pa se na primarno (to pomeni, da se uporablja kot edina terapija), dodatno (v kombinaciji z obsevanjem ali kirurško terapijo), lahko pa se uporabi tudi za zmanjšanje tumorja, kar kasneje omogoči lažje kirurško odstranjevanje novotvorbe. Tudi obsevanje se lahko uporablja kot primarna terapija za tumorje občutljive na žarke ali kot dodatna terapija v primerih, kjer kirurško nismo uspeli popolnoma ozdraviti pacienta. Tretja možnost pa je obsevanje z namenom lajšanja bolečin.
Kljub zelo slabem slovesu, ki ga imajo rakasta obolenja, pa je potrebno povedati, da je rak še vedno najbolje ozdravljiva kronična bolezen.

Dermatologija

​Dermatologija, veda o koži, se ukvarja z boleznimi, ki so povezane s kožo. Koža je lahko prizadeta zaradi veliko različnih vzrokov, kot so ugrizi, opekline, tumorji, infekcije z bakterijami, glivami ali paraziti, lahko pa je pokazatelj drugih sistemskih obolenj oziroma prizadetega imunskega sistema. Zaradi vsega tega ter vpliva pasme, starosti, prehrane, okolja, življenjskega stila, je za pregled pacienta s kožnimi težavami včasih potrebno veliko časa in natančnosti, več različnih diagnostičnih testov ter tudi več kontrolnih pregledov. Hkrati pa kožne težave zahtevajo tudi dobro sodelovanje lastnikov, saj včasih lahko že minimalni prekrški v prehrani izzovejo hude alergijske reakcije oziroma hude simptome. Tako želimo zaradi zahtevnosti samega zdravljenja vedno biti tudi v kontaktu z vami, da lahko spremljamo napredek in vam pomagamo pri težavah, takoj ko se pojavijo.

Stomatologija

​Tako kot pri ljudeh, je tudi pri hišnih živalih ustna higiena izredno pomembna in se ji še vedno posveča vse premalo pozornosti, saj velja prepričanje, da pri živalih to ni potrebno.
Vsekakor je najpomembnejša preventiva, s katero lahko preprečimo veliko morebitnih kasnejših zapletov. Navajanje živali na ustrezno prehrano in priboljške, ustrezne igrače ter ustrezna ustna higiena, vsakodnevno ščetkanje, so načini, s katerimi lahko lastniki že sami preprečijo oz. upočasnijo nastajanje zobnih oblog ali različnih oblik parodontalne bolezni, ki je posledica nalaganja zobnih oblog in posledično umikanja dlesni.
Kadar pa je stanje že prehudo in se pojavijo bolečine, neješčnost, krvavenje dlesni, eventuelno tudi izpadanje zob, je skrajni čas za obisk pri veterinarju.
Pred posegom je včasih potrebno opraviti  dodatne preiskave, kar pa je odvisno seveda od narave bolezni, starosti pacienta... Z rentgenskim aparatom se zobna obolenja vizualizirajo in natančno locirajo.
Vsi stomatološki posegi se opravljajo v splošni anesteziji, zato se pred posegom že skoraj rutinsko preglejuje tudi kri, da se lahko izvaja ustrezna anestezija in določi ustrezna pooperativna terapija.
Na kliniki imamo na voljo rentgenski aparat za vizualizacijo zobnih obolenj, analizatorja krvi za hematološke in biokemijske preiskave, visokofrekvenčni ultrazvočni aparat za odstranjevanje zobnih oblog in turbinski vrtalnik z vodnim hlajenjem za pripravo kavitet pri zdravljenju zob s kompozitnimi materiali ter ultravijolčno svetilko za polimerizacijo dentalnih kompozitnih materialov.
Najpogostejši posegi, ki jih opravljamo pa so diagnosticiranje zobnih obolenj, odstranjevanje zobnih oblog, poliranje, izdiranje ter plombiranje zob in reparacije zlomov čeljusti.
Kljub vsem alternativam, ki jih nudi stroka, pa je še vedno naboljša preventiva, saj je hišnim ljubljenčkom s tem prihranjena marsikatera bolečina in izboljšana kakovost življenja.