Delovni čas:
pon-pet: 8-12 in 14-19
sob: 8-13
24-urno dežurstvo

VETERINARSKA KLINIKA PESNICA

MI SKRBIMO ZA VAŠE ŽIVALI!

Dermatologija psov in mačk

Dermatologija, veda o koži, se ukvarja z boleznimi, ki so povezane s kožo.

Koža pri psih, mačkah in drugih domačih živalih je lahko prizadeta zaradi veliko različnih vzrokov. Pasemske predispozicije, prehrana, okolje ter ugrizi, opekline, tumorji, infekcije z bakterijami, glivami ali paraziti, sistemske bolezni in hormonske motnje so glavni vzroki težav.

V praksi se največkrat srečujemo:
-Dermatitis zaradi bolh (kaže se z intenzivnim srbenjem, izpadanjem dlake in vnetjem kože, lahko tudi z alergijsko reakcijo),
-Atopični dermatitis (alergična kožna bolezen, ki jo povzroča preobčutljivost na okoljske alergene, kot so cvetni prah, pršice ali plesni in povzroča srbenje, rdečico in ponavljajočime okužbe kože),
-Bakterijske in glivične okužbe povzročijo simptome, kot so srbenje, rdečina, izpadanje dlake in gnojni izpuščaji na koži.
-Vnetje ušes (otitis externa)...

Pregled pacienta s kožnimi težavami potrebuje veliko časa in natančnosti ter več različnih diagnostičnih testov in kontrolnih pregledov. 

Hkrati pa kožne težave zahtevajo tudi dobro sodelovanje lastnikov, saj lahko že minimalni prekrški v prehrani izzovejo hude alergijske reakcije in simptome.

Furunkuloza pri psu