Delovni čas:
pon-pet: 8-12 in 14-19
sob: 8-13
24-urno dežurstvo

VETERINARSKA KLINIKA PESNICA

MI SKRBIMO ZA VAŠE ŽIVALI!

Ortopedija psov in mačk

Zlomljena noga psa ali mačke, ki so največkrat posledica avtomobilskih nezgod in padcev ali pa strgane kolenske križne vezi so najpogostejši primeri, ki jih videvamo v ortopedski ambulanti. Zlom je resna težava, ki pa jo lahko učinkovito zdravimo, navadno z operacijo.

Tudi strgane kolenske križne vezi, najpogostejše ortopedsko obolenje psov, največkrat zdravimo kirurško, z operacijo po metodi TPLO.

Metoda TPLO je trenutno priznana kot najbolj učinkovita, saj omogoča hitro rehabilitacijo in odlične pooperativne rezultate.

Operiramo tudi vse vrste zlomov kosti, ki so največkrat posledica avtomobilskih nezgod in padcev. 

Vrste ortopedskih težav

Ortopedske težave psov in mačk so pogost zdravstveni problem.

V grobem jih lahko delimo na podedovane - dedna obolenja (npr. kolčna in komolčna displazija), posledice poškodb ter degenerativne, ki se pojavijo s starostjo.

Dedna ortopedska obolenja

Veterinarji se trudimo, da bi izkoreninili dedna obolenja in zato so za pridobitev vzrejnega dovoljenja pasemskih živali z rodovnikom potrebna rentgenska slikanja.

Kaj vse je potrebo slikati, je odvisno od pasme. Vedno slikamo kolke, pogosto pa tudi komolce ter še kateri drug del okostja. 

Žal so ravno najbolj popularne pasme  navadno tiste, ki imajo največ težav zaradi brezvestnih lastnikov in preprodajalcev mladičev, ki parijo neprimerne oziroma bolane živali, navadno brez rodovnika

Stroka se proti temu sicer bori z ozaveščanjem in informiranjem ljudi, a žal je navadno nižja cena tista, ki je razlog za nakup mladičev nepregledanih staršev.

Znaki ortopedskih težav

Prvi znaki ortopedskih težav so šepanje, zmanjšana želja po gibanju, živali se ne želijo več igrati oz. se hitreje utrudijo in več počivajo.

Ko se s tako živaljo lastniki oglasijo pri nas, z ortopedskim pregledom živali poiščemo vzrok težave.
Z rentgenom ali drugimi napravami za slikovno diagnostiko ugotovimo, kaj se dogaja.
Včasih je potrebno odvzeti tudi vzorec sklepne tekočine, da ugotovimo ali gre za infekcijsko vnetje ali je vzrok kaj drugega. 

Dolgotrajno šepanje lahko privede do veliko kroničnih sprememb v sklepih, kar močno oteži uspešno zdravljenje.

Zato lastnikom svetujemo, da ne odlašajo z obiskom veterinarja predolgo.

Operacija po metodi TPLO

Ortopedska obolenja zdravimo na več različnih načinov.

Kirurški poseg oziroma operacija, je navadno najbolj uspešna metoda.
V naši kliniki vseeno skušamo prej izčrpati vse manj invazivne metode, kot so terapija s plazmo, hialuronsko kislino  in zdravljenje z zdravili, kjer poskušamo doseči polno funkcijo prizadetega dela.